家族と友達で楽しむミシガンの春夏秋冬
スポンサーサイト

一定期間更新がないため広告を表示しています

| | - | - | - |
食材 - 魚 Cooking - fish
以前肉の話をしてから少し間が空いてしまいましたが、今日はお魚の話です。
ミシガンは海がないのでこちらに来るとき一番不安だったのが魚をどれだけ食べられるかでした。市場もなさそうだし、スーパーの魚の鮮度ってどうなんだろ?でもお魚が食べられないのは嫌だし私は胃がもたないよ〜。さあどうする?!
とまあ不安だらけで始まった魚料理への道だったけど最近はいくつかローテーションで買えるものがでてきました。

まずはやっぱりどこで買うか。ローカルチェーンのPlum Market、あとはWholeFoodsがやっぱり安心です。同じくローカルスーパーのBusch'sも使えます。基本的に切り身しかないので(氷の上にずらっと切り身が並んでいてその場でオーダーする)艶とか身の透明感とかで大丈夫そうか判断します。そうそう、Kerry Townにはイートインコーナー併設のお魚やさんもが入っていてここは刺身レベルの魚が手に入るそう。ただ予算が。。。何か特別な時に使ってみよう。
次は何を買うか。一番多いのは鮭とWhitefish。鮭は世界標準な魚なのでいいとして、今調べたところWhitefishは、和名コクチマスというらしい。。。淡水魚だったのね(^^;)でも淡白で臭みもなく使いやすいです。例えば最初の写真のようにオリーブオイルで焼いてトマトとラズベリードレッシングのソースをかけたり、もっと和風に蒲焼きっぽくすることも。何味にしてもおいしく仕上がります。

切り身以外だとエビ、ホタテもよく買います。エビホタテはこっちの人にも人気があるらしく日本より安く買える気が。カレーやグラタンに入れたり春雨炒めの具にしたりして日本にいたときよりも使ってるかな。
これ以外だと冷凍切り身も活用していて、中でもマヒマヒ(しいら)や鱈が好きです。2枚目の写真は鱈の煮付け。そうそう、韓国食材屋さんの冷凍塩鯖もしょっちゅう食べてます。これは本当に焼くだけで簡単なので冷凍の魚といったらまずこれを買ってます。

最初は不安でいっぱいだった魚の献立だけど最近はなんとかレパートリーができてきてひと安心。そのうちアメリカならではのティラピアとかナマズにも挑戦しようかな。


Been a while since I last talked about cooking with meat. This time I'm talking about fish!
As you know Michigan has no ocean, and that was one of the most worrying things about coming over here. I can't imagine not eating any seafood, but was unsure what quality seafood I was going to get. So cooking with fish started off with a bit of a pessimistic attitude, but now I am actually proving myself wrong ; )

The first question is where to buy fish. I find it most reliable to use Plum Market or Whole Foods Market although Busch's is also good, too. Fish are already filleted so I look for a clear shine and translucent flesh before deciding what to get. Oh, I almost forgot there is actually a fish monger in Kerry Town Shops and I heard they have sashimi grade fish but as the price is high I am saving my trip there for a special occasion. 
The type of fish I purchase obviously varies according to the season and availability but I think I buy salmon and whitefish most frequently. I particularly like the versatility of whitefish. I can flavour it like the first pic - sauteed in olive oil ad drizzled with a grape tomato and raspberry vineagrette sauce, or more Japanese style with caramelised soy sauce. 

Apart from fillets shrimp and scallops are also good. I even have a feeling the price is more reasonable than what you see in Japan. I guess they're more commonly eaten in the US as they are easier to handle and hence less intimidating than cooking fish fillet. 
I also use frozen fish fillets, too, especially mahimahi and cod. The second pic is slow cooked cod fillet with wakame seaweed. However I have to say my favourite frozen fillet has to be salted mackerel available in my trustworthy Korean Grocer.

Although anxious at first I am relieved that eating fish in Ann Arbor isn't as hard as I thought. May be I'll even try using more American fish like tilapia and cat fish in the future.


加熱時間が短くて良質の油たっぷり。魚ってすばらしい☆
fish cooks quickly and is loaded with good fat... it's perfect☆






冷凍切り身は煮付ける時注意が必要。これも、実は少しパサついてしまいました。
Better be careful when slow cooking frozen fish. This one actually came out a little dry.


| 20:57 | 食べもの / food | comments(2) | - |
スポンサーサイト
| | - | - | - |
うちはもっと海から遠い山の中だから、買える魚に新鮮なものなど皆無。なのでめっぽう冷凍のティラピアばかりです。昨日も実はティラピア食べたわ。ポン酢でね。
| hiroko | 2010/10/13 22:13 |
先輩!
ティラピアはやっぱりフライで食べるの?
うちポン酢ないけど美味しそうだから買いに行こうかしら。
| hint of magic | 2010/10/14 11:17 |